top of page

NDHC breaks ground on expansive renovation

Updated: May 14



NDHC launched its largest building project in the organization's 122 year history on May 14 with an official groundbreaking.


Northwood Deaconess Health Center (NDHC) broke ground on a $39.6 million renovation and expansion project to its healthcare campus. PCL Construction Services, Inc. in partnership with Community Contractors and EAPC Architects Engineers, is leading the design and construction to modernize the facility and expand its capacity to meet the community’s evolving healthcare needs.

 

“NDHC is excited to embark on this transformative project to create an inviting and accommodating environment for patient and resident care,” said Brock Sherva, NDHC CEO. “This project will expand outpatient services and allow us to more effectively continue serving our communities’ healthcare needs.”

 

“PCL’s experience in healthcare construction, combined with our commitment to quality and efficiency, ensures that the NDHC will be equipped to provide top-tier medical services in a newly updated environment,” said Trent Johnson, district manager for PCL’s Minnesota and North Dakota offices.

 

EAPC Architects Engineers is delighted to see construction begin on this meaningful project for the community of Northwood. The new and renovated spaces will modernize and expand services, enhance the patient care experience, and better support the staff,” said Rachel Harris, architect and project manager at EAPC Architects Engineers.

 

Project Details: NDHC, which last underwent renovations nearly three decades ago, will undergo significant upgrades. These include more than 23,000 square feet of new construction for 16 long-term care rooms and nine in-patient care rooms. They will also involve redesigning existing spaces to support the growth of outpatient services, including therapies, CT scanning, and the growing demand for specialty services like endoscopies.

 

A key feature of the renovation is enhancing senior living facilities, addressing current standards for space and privacy with a community-like setting. The new design includes larger resident rooms with private bathrooms that are optimized for accessibility.

 

The project, with funding from the US Department of Agriculture, is expected to improve rural healthcare services and accessibility.

Comentários


bottom of page